A liberális vagy a konzervatív fél-e jobban?
2017. november 03. írta: Barra Kommunikációs Intézet

A liberális vagy a konzervatív fél-e jobban?

1aafightorflight.jpg
Beszéljünk a félelemről. Senki sem szeret félni. Általában azt gondoljuk, hogy félni nem jó. Bár a „jobb félni, mint megijedni” közmondás látszólag az ellenkezőjét jelenti, inkább arra figyelmeztet, hogy ha időben félünk, kevésbé fogunk megijedni.

De miért félünk? És jó-e ez, vagy rossz nekünk? Azért félünk, mert nem tehetünk mást: így vagyunk „huzalozva”. Tovább megyek: igazából csak félni tudunk. Félelmünkben aztán vagy támadunk, vagy menekülünk, és ez így van jól, ez tette és teszi lehetővé a túlélésünket. Ha valakiről látom, hogy meg akar ütni, automatikusan elugrom az ütés elől. Ez a szó – automatikusan – azért fontos, mert ami bennünk fél, az az automatánk.

Az ütés elől való elugrásról ritkán szoktunk úgy beszélni: „úgy döntöttem, elugrom”. A „döntés” szóban ugyanis benne van a mérlegelés is. A döntés alternatívák közötti választást jelent. Az alternatívák felismeréséhez és a választáshoz viszont időre van szükség, míg az ütés előli elugrás azonnali reakció. Ha a túlélésért folytatott evolúciós küzdelem során mindig mérlegeltük volna, mi a helyes viselkedés, amikor szembejön a kardfogú, ma nem létezne emberiség. Tehát azért félünk, hogy sikeresen megóvjuk a testi épségünket, és életben maradjunk.

Akkor most jó, vagy rossz, hogy félünk? , hogy félünk, amikor az életünk, testi épségünk, stb. veszélybe kerül. Ilyenkor ugyanis az automatánk „jobban tudja”, ütni, vagy futni kell. De rossz, hogy félünk, amikor a véleményünket kell kialakítani. 

Ezt az írást a "Hol van az agyban a politika" c. írás inspirálta. Ma már tudományos bizonyítéka van annak, hogy a konzervatívok jobban félnek, mint a liberálisok. Értsd: a konzervatív gondolkodású emberek félelmükben nem érveket hallanak, hanem veszélyeket és fenyegetést érzékelnek.

És mi a helyzet a liberálisokkal, ők jobbak? Hát nem! Ők meg túl kevés félelmet éreznek, emiatt aztán nem veszik észre, amikor a fürdővízzel kiöntik a gyereket is. És ez nagy baj. Mert néhány ritka kivételtől eltekintve nem a véleményünket osztjuk meg másokkal, csupán az attitűdjeinket. (Attitűd: értékelő elemet tartalmazó beállítódás, viszonyulás, lásd még: jó-rossz, igaz-nem igaz, stb.) Ezért aztán a liberális számára a konzervatívnak „nincs igaza”, és fordítva.

Egy ismerősöm – amúgy értelmes ember – mondta nemrég egy közös barátunkról: „Nem értem, Z hogyan lehet mélyen katolikus, amikor egyébként okos ember”. Ismerősöm nem templomjáró, és valószínűleg attól fél, hogy ha kiderül, hogy ebben a kérdésben másként gondolkodnak, az aláássa a barátságukat. Az is lehet, hogy valami mástól fél, de fél. És itt a lényeg: amikor félünk, akkor nem a problémáról beszélünk, hanem arról, hogy ki az erősebb, kinek lesz igaza, ki győz. Ahogyan a konzervatívok és a liberálisok is alapvetően erről vitatkoznak, amióta a világon vannak. 

De vajon van-e választásunk? Tehetünk-e mást, kikapcsolhatjuk-e az automatánkat? Igen, de ez nem könnyű, és úgy nevezik: Jelenlét. A Jelenlét a fókuszált figyelem állapota. Ilyenkor „kikapcsoljuk” az automatánk reakcióit. Nem menekülünk. Nem támadunk. Tehát nem a félelmeinkkel foglalkozunk! Ennek eredménye, hogy képesek vagyunk a problémát tárgyilagosan vizsgálni. Meghalljuk a másik érveit, és meg tudjuk különböztetni az érveket az attitűdöktől. A sajátunkat is!

De miért olyan nehéz az automatát kikapcsolni? A fentieken kívül azért, mert az agyunk fogyasztja a legtöbb energiát: a teljes energiafogyasztásunk 25%-át használja fel, ami rengeteg. Ezért aztán szeretjük pihenő üzemmódban tartani, és ebben segít az automatánk. A Jelenléthez viszont koncentrálni kell, fókuszáltan figyelni, és mérlegelni az információt: hiteles? Alá tudom támasztani objektív bizonyítékokkal? Megfelel az erről alkotott korábbi véleményemnek? Ha nem: lehetséges, hogy a korábbi véleményem nem volt eléggé megalapozott? Hol tévedek, mi az, amit az attitűdöm súgott? Egyetlen olyan kérdés van, amivel nem foglalkozom ilyenkor: az, hogy örülök-e az információnak, vagy nem. Ahol az újságírás szakma, pontosan ezt tanítják meg először minden újságíró-jelöltnek. Kicsit eltúlozva: hogy anyádnak se hidd el, ha a születési dátumát mondja, csak ha ellenőrizted.

A Jelenlétbe váltásnak nincs több titka, csak ennyi: ellenőrizd az információt az értelem fényénél, keresd a tényeken, hiteles, objektív forrásokon alapuló, ilyenekkel alátámasztott érveket, és ezeket akkor is fogadd el, ha nem örülsz nekik.

Barra Mária, a BARRA Kommunikációs Intézet alapítója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatasszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr8013156590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagolyleső 2017.11.03. 17:53:05

Kedves "Kommunikációs Intézet"!

És hol bujkálnak ezek a félelmet nem ismerő, rettenthetetlen liberálisok?
Már amikor nem szipológusnál szoronganak.

Szalay Miklós 2017.11.03. 19:37:57

Na most, a következő általában is érdekes, ha valakinek van türelme egy kicsit alaposabban megérteni, hogy mi is a bal- és a jobboldal. De a fentihez külön ajánlanám a két oldal "boldogságfaktorait" az írás végén, hogy melyikük boldogabb, milyen tényezők érintik erősebben az egyik és a másik oldalt.

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid073

(A legfelső sor a kép tetején, "Bal oldal - Jobb oldal". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokráciáról és diktatúráról, a demokrácia visszásságairól szóló rész is.
süti beállítások módosítása