Van egy jó ötleted? Akkor egy legyet üss egy csapással!
2017. augusztus 18. írta: Barra Kommunikációs Intézet

Van egy jó ötleted? Akkor egy legyet üss egy csapással!

Van egy jó gondolatod? Van egy jó ötleted? Van egy terméked? Szeretnél vele egyről kettőre jutni? Szeretnéd, hogy figyeljenek rá az emberek? Akkor Suzuki mesternek van egy tanácsa neked! Egy csapásra egy legyet akarj ütni velük!

“Ha az elménk komplikált, nehéz koncentrálnunk.
Azért komplikált az elménk, mert mielőtt cselekednénk, gondolkozunk, és ez a gondolkozás hamar szül önmagán túli gondolatokat, ami aztán még újabb gondolatokat szül, sőt, immár cselekvésre ösztönöz. Ezek a gondolatok együtt teszik bonyolulttá, komplikálttá az elménket.
 
Ha valamit egyszerű, tiszta elmével csinálunk, és nincsenek extra gondolataink, a cselekvésünk erős és világos. Ám ha komplikált elmével csinálunk valamit, más dolgokkal vagy emberekkel összehasonlításban, a cselekedetünk komplikálttá válik.
 
A legtöbb ember egyetlen cselekedetében két-három szándék is felfedezhető. Két legyet ütni egy csapásra… ezt próbálják csinálni általában. Mivel túl sok legyet akarnak egyszerre lecsapni, nehezükre esik egy cselekvésre koncentrálniuk.
És a végén nem csapnak le egyet sem.“

A könyv amiből idézek évek óta az ágyam mellett hever az éjjeliszekrényemen. Shunryu Suzuki tanításainak csokorba szedett kiadása, a címe: A ZEN SZELLEM, AZ ÖRÖK KEZDŐK SZELLEME. Már jó sokszor kiolvastam, de sosem unom kézbe venni.
legy.jpg 
A bilikék medence, avagy egy erős és világos cselekedet
Első olvasatra a fenti idézet arra buzdíthat, hogy ne gondolkozz, csak csináld. De többről van szó szerintem. Számomra a legfontosabb rész az idézetből ez: “Ha valamit egyszerű, tiszta elmével csinálunk, és nincsenek extra gondolataink, a cselekvésünk erős és világos.”

Megpróbáltam felidézni olyan példákat az életemből, amikor “erős és világos” volt a cselekedetem. Megörültem, mert nem kellett messzire mennem, alig pár napja Ádám és Zoli barátommal lementünk Balatonra a nyaralónkba. Ádám előre jelezte, hogy hoz három gumimatracot, mert a legjobb dolog amit tehetünk - mondta - hogy felfújjuk őket, becsapkodjuk magunkat a tó közepére, távol minden zajtól és tömegtől, és lazulunk. Ezt a lazulást csupa nagybetűvel értette!
 
Bepakolva a matracokat a csomagtartóba, indultunkban a tó felé hirtelen ötletünk támadt. Mi lenne, ha a házunk teraszán álló, filléres bilikék gyerekmedencét vinnénk inkább magunkkal a matracok helyett? Összenéztünk, és azonnal tudtuk, mit kell tennünk. Kocsiba vágtuk magunkat a kiürített, leeresztett medencével, a következő kép pedig már az volt, ahogy a Balaton felszínén vízágyként lebegő “lebennyel” három vizes test tompíthatatlan röhögéssel hajtja magát előre a tó közepe felé.

Egyszerű és tiszta volt az elménk.
Nem voltak extra gondolataink.
A cselekvésünk erős és világos volt.

Van valami furcsa de megmagyarázható...
Mindnyájunknak vannak ilyen sztorijai.
Ha furcsa is, nem megmagyarázhatatlan, ami ilyenkor történik.

Az esetünkben három dolog biztosan együtt állt.
1. világos és kézzelfogható volt az ötlet
2. ugyanaz a spontán film jelent meg a fejeinkben, ahogy elképzeltük, amire készülünk
3. nem gondolkoztunk, hanem cselekedtünk

Banális példát hoztam, mesélhettem volna hasonlóan szórakoztató üzleti döntésről is. Volt néhány az életem során, amiben ez a három elem megjelent, és nagy siker volt a vége. De nem a banalitás a lényeg, hanem a mintázat. 

Az az igazság, hogy a legtöbb gondolatunkat, ötletünket, vagy akár a termékünket, amin dolgozunk, óhatatlanul felöltöztetjük. Aztán átöltöztetjük. Aztán újabb gondolatokkal díszítjük. És a végén kapunk valamit, ami:
1. inkább zavaros, semmint világos
2. nem indítja el a spontán mozit az emberek agyában 
3. senkit sem ösztönöz cselekvésre, talán már minket magunkat sem

Jó, tehát? Konklúzió?
Ami engem leginkább izgat a munkámban éppúgy, mint a magánéletemben, az a világos gondolatok, ötletek, termékek ereje. Ezek azok, amik hegyeket tudnak megmozgatni.

Suzuki szerint ha valamit egyszerű, tiszta elmével csinálunk, és nem öltöztetjük fel extra gondolatokkal, a cselekvésünk erős és világos lesz.

  • A fekete nőknek is joga van leülniük a buszon - ezt Rosa Parks gondolta.
  • A biztonsági övnek minden autóban ott a helye, ezért nem védetjük le sajátunkként - ez a VOLVO ötlete volt.
  • 1000 dal a zsebedben - ezt az Apple első zenelejátszó terméke, az iPod ígérte.

Mindhárom példa “egyetlen legyet” célzott meg. Ez segített egyszerű, tiszta elmével gondolkozni, mindenféle extra nélkül. A rájuk épülő cselekvés erős volt és világos.

Aztán hogy melyiket mennyi gondolkozás előzte meg, az egy másik kérdés. Amire majd Pilinszky János fog lebilincselő gondolatokat adni nekünk, de csak ennek a bejegyzésnek a második részében. Hogy én is megmaradjak az "egy legyemnél". Remélem lecsaptam! 

A szerző Szilágyi Mihály, a BARRA Kommunikációs Intézet munkatársa. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatasszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr5312761472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása