Magyar céget választottak az év health startupjának a bécsi Pioneers Fesztiválon
2017. június 09. írta: Barra Kommunikációs Intézet

Magyar céget választottak az év health startupjának a bécsi Pioneers Fesztiválon

Magyar lett az év health startupja néhány napja Bécsben, a Pioneers Fesztiválon. Nagy Szabolcs, a Turbine CEO-ja 3 perces előadásával győzte meg a nemzetközi zsűrit. A prezentációra együtt készültünk fel vele, számunkra is izgalmas kihívás volt ezen az átlagember számára nehezen érthető témán dolgozni. Rák, mesterséges intelligencia, számítógépes szimuláció, biológia – volt mit tanulnunk nekünk is. 

pioneers_nagy_szabolcs_turbine.jpgNagy Szabolcs, a Turbine.ai CEO-ja a kép bal oldalán. 

Szabolcs és kollégái az elmúlt 7 évben lopakodó üzemmódban dolgoztak. Különböző ráktípusok sejtjeinek viselkedését sikerült számítógéppel szimulálniuk, és ez azt jelenti, ezerszeresére lehet felgyorsítani a kutatók munkáját, vagyis a harcot a rák ellen.

Tavaly év végén léptek a nyilvánosság elé, cégük mára száznál is több ráktípus viselkedését tartalmazó "szimulációs könyvtárral" rendelkezik. Elsősorban gyógyszercégekkel dolgoznak együtt, ahol egyébként 40 éve lényegében változatlanul, petricsészékben vizsgálják, hogy egy-egy rákos sejt hogyan reagál különböző készítményeikre.

Sajnos, a biológia lassú folyamat, két három napot is igénybe vesz, mire egy kísérlet során a sejtek reakciója megmutatkozik a petricsészében. Ezt a két-három napot a Turbine megoldása másodpercekre csökkenti. Ha hozzávesszük, hogy egyetlen projekt során sok százezer ilyen petricsészés kísérletet kell elvégezni, azonnal érthetővé válik, hogy a Turbine hogyan spórol éveket, és nem mellékesen dollármilliókat egy-egy gyógyszer kifejlesztése során. De ami ennél sokkal fontosabb: időt és lehetőséget nyernek a rákos betegeknek.

pioneers_turbine.jpgA "Pioneers aréna", vagyis a Hofburg nagyterme  

A három perces előadásra való felkészülésben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a közönség és a zsűri jelentős része nem járatos a biotech és mesterséges intelligencia világában. Szabolcsnak ezért annyira le kellett egyszerűsítenie a mondanivalóját, hogy bárki megértse az eljárást és ez nem ment könnyen. Érthető, hiszen cégük eddig zömében szakmabelieknek prezentált, akikkel közös nyelvet beszélnek.

18920946_1545767722123304_6493719755620184263_o.jpgA színpadon Nagy Szabolcs

Gratulálunk a Turbine.ai csapatának, és Szabolcsnak a szép teljesítményért. Senki ne lepődjön meg, ha a következő évek egyik nagyobb hazai startup-sikersztorija a Turbine lesz. A magunk részéről szívből kívánjuk, hogy így legyen!

Szilágyi Mihály, kreatív vezető, Barra Kommunikációs Intézet
Fotók: Pioneers Festival Twitter page & Turbine Fb page

A bejegyzés trackback címe:

https://hatasszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr3612581153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása