Amikor világkupát ér a testbeszéd - lelepleződött Agassi titka
2017. február 17. írta: Barra Kommunikációs Intézet

Amikor világkupát ér a testbeszéd - lelepleződött Agassi titka

Andre Agassi 1988 és 1990 között, közel három éven át csiszolta játékát,  hogy megverje nagy ellenfelét, Boris Beckert. Mindhiába. Az első három találkozójukat rendre elvesztette. 

Volt már egy hosszabb veretlenségi párharc a sportoló és legnagyobb kihívója közt, de ahogy nőtt a világ kettejükre vetülő figyelme, úgy fokozódott Agassi megszállottsága is, hogy fogást találjon Beckeren és legyőzze. 

Az áttörés végül be is következett. 

1990-ben az Indian Wells-i mérkőzésük előtt Agassi új módszert vetett be. Ehhez kellett egy videómagnó is, aminek segítségével véget nem érően elemezte Becker szerváinak lassított felvételeit. Amire végre  rátalált, az nem volt más, mint Boris Becker nyelvének árulkodó üzenete. 

“Becker az első három alkalommal megvert engem, mert olyat szervált, amilyet azelőtt senki sem látott” - mondja Agassi. 

“Kazettáról kazettára néztem a mérkőzéseinket, ahogy álltam vele szemben a háló másik oldalán, és egyszer csak észrevettem, hogy valami furcsa dolgot művel a nyelvével. Nem viccelek, tényleg!”

Mint mondja, mielőtt szervált volna, Becker mindig kidugta a nyelvét. Ha a szája bal sarka felé dugta, széles labdára lehetett számítani a pálya széle felé. Ha a nyelve középre mutatott, a labda középre ment. 

Ez a felfedezés megváltoztatta a sporttörténelmet. A következő 11 mérkőzésük során a német egyetlenegyszer tudott csak nyerni Agassi ellen, 1995-ben, a wimbledoni verseny elődöntőjében. Kettejük összes mérkőzéseinek mérlege azonban így is 10-4 lett az amerikai javára!

Ebben az időszakban - meséli Agassi - a legnagyobb nehézséget az jelentette számára, hogy sokszor hagynia kellett Beckert pontokat nyerni a bomba szerváival, nehogy rájöjjön a turpisságra, és odafigyeljen a nyelvére.

“A legnehezebb nem a szervák visszaadása volt, hanem azt elérni, hogy ne jöjjön rá, hogy rájöttem. Úgyhogy a meccs folyamán olvastam a jelzéseit, de az esetek jelentős részében ellenálltam a csábításnak. Jól meg kellett választanom a pillanatot, amikor felhasználom ezt az információt."

Becker hét évvel Agassi előtt vonult vissza, a titokról pedig csak ezután lebbent fel a fátyol.  

“Csak akkor mondtam el Borisnak, amikor visszavonult. Az Oktoberfesten söröztünk, és nem tudtam megállni, hogy elmeséljem neki. Majdnem leesett a székről! Azt mondta: "A meccsek után otthon mondtam is a feleségemnek, olyan, mintha Agassi a fejembe látna!” De akkor még csak nem is sejtette, hogy tulajdonképpen szó szerint ez történt!

Ez a sztori azért is kedves nekünk a Barra Kommunikációs Intézetben, mert mindig akad olyan tanítványunk, akit a képzéseink testbeszéd-része kevésbé hoz lázba, mint más kommunikációs eszközök használatával kapcsolatos tanulságok. Pedig ha a testbeszéd figyelése és megértése világkupát ér a teniszben, mit érhet a mindennapokban? A kérdés költői. Sokat! 

A cikk szerzője Szilágyi Mihály, a BARRA Kommunikációs Intézet kretív vezetője. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatasszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr7712268330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása