Hatásszünet
2017. január 13. írta: Barra Kommunikációs Intézet

Hatásszünet

www.barra.hu

150 magyar szakos hallgató gyűlt össze aznap az ELTE nagy előadójában. Az első alkalommal még mindenki eljött, hogy fölmérje a terepet, mennyire szigorú az ellenőrzés, hogyan lehet majd lógni erről az előadásról, amely „A magyar nyelv története” izgalmasnak aligha mondható címet viselte.

Belépett az előadó. Seszínű konty, seszínű öltözék, a korát még annyira sem lehetett eltalálni, hogy fiatal-e vagy idős. Egyetlen elkeseredett sóhajjá vált a terem. Mindenki elkezdett helyezkedni, ki alváshoz, ki olvasáshoz, vagy ismerkedéshez (okostelefon akkor még nem volt). A kis szürke nőszemély ekkor kijött a katedra mögül, és megállt, szemben a 150 unatkozásra felkészült hallgatóval. Nem szólt semmit, csak nézett bennünket vagy 3 percig, egyetlen szó nélkül. A zsibongás megszűnt, a fejek fölemelkedtek, a tekintetek rászegeződtek. Aztán megszólalt, és elkezdett beszélni, arról, hogy mi és miért érdekes az összehasonlító nyelvtörténetben.

És amint elkezdett beszélni, hirtelen átalakult, ott, a szemünk láttára. A jelentéktelen egérkéből szépséges tündérré vált, aki kipirult arccal, izgalmasan és érdekesen mesélt valamiről, aminél unalmasabbat a címe alapján elképzelni sem tudtunk. A magam részéről teljesen rákattantam a nyelvtörténetre és izgatottan tanulmányoztam a különböző hangváltakozásokat, kerestem nyelvrokonság bizonyítékait, vagy egy szó egészen más hangzású korai előzményét. De nemcsak én voltam ezzel így - 150 hallgató figyelme teljes mértékben az övé volt, másfél órán keresztül, minden alkalommal.

Én pedig ott és akkor kaptam még egy emlékezetes leckét a kommunikációról is. Ha hatással akarsz lenni, tanulj meg szünetet tartani. HATÁSSZÜNETET.

 

Mi, a Barra Kommunikációs Intézet munkatársai valami hasonlót szeretnénk elérni a „Hatásszünet” blog elindításával. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a kommunikáció fontosságára, az üzleti életben betöltött meghatározó szerepére, és általában a szavak (teremtő vagy romboló) erejére. Bízunk benne, hogy írásainkkal is hozzájárulhatunk a kommunikációs kultúra fejlesztéséhez, hogy ezáltal a bennünket körülvevő világ egy kicsit jobbá és élhetőbbé váljék. Ha tetszik a blogunk, és megosztod, ebben segítesz minket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatasszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr4812122735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása